Ayurveda og de seks smage – Grace Tours er eksperter i alt om ayurveda.

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

DE SEKS SMAGE

Grace Tours > DE SEKS SMAGE
Ifølge ayurveda findes der seks forskellige smagstyper, der alle bør spises ved hvert måltid for at fremme følelsen af tilfredshed og for at sikre, at alle de større madgrupper og næringsstoffer bliver repræsenteret.

Udover den grundlæggende smag klassificerer ayurveda også fordøjelsen i flere stadier. For eksempel bliver en fødevare med en bitter kvalitet på tungen, til en skarp kvalitet i tarmen.

SØD (jord/vand)

Madkilder: Korn, pasta, ris, brød, søde frugter, mælk, smør, olier, nødder, sukker, honning, sirup.

Smagsgivende stoffer: Kulhydrater, protein, fedt.

Effekten på krop og sind:

 • Har en afslappende effekt på kroppen.
 • Fremprovokere en følelse af tilfredshed og opbygger kropsmasse.
 • Balancerer vata og pitta dosha.
 • Øger kapha dosha.

LÆS MERE OM DEN SØDE SMAG

Ayurveda og den søde smag – findes i kulhydrater (stivelse), sukker, fedt og aminosyrer og opbygger kroppens væv. Det er derfor en absolut nødvendig del af kosten og vata typer har særlig meget brug for denne smag. Den søde smag virker hurtigt på smagsløgene og spyt og er af natur tung, kold og fedtet. I moderate mængder virker den søde smag stabiliserende og beroligende. Det er særlig godt for vata typer, der let bliver flyvske og pitta typer, der er iltre og til tider irritable.

Overdreven indtag fører til kapha-ubalancer som overvægtighed, for meget slim og fordøjelsesbesvær. Den pludselige stigning i blodsukkeret efterfulgt af et fald i insulin, som er nødvendig for at transportere blodsukker til cellerne for at udnytte energien, medfører sløvhed og døsighed, dårlig fordøjelse, åndedrætsbesvær og andet.

Næsten alle basisfødevarer, vegetabilske olier, nødder, sukker, mejeriprodukter og kød tilhører gruppen af fødevarer, der har denne smag. De er derfor alle nærende forudsat, at de ikke indtages i for store mængder. Undtagelsen fra denne regel er honning, som også virker tørrende og har astringerende smag. Honning øger ikke kropsmassen i samme omfang som sukker og sirup.

SUR (ild/jord)

Madkilder: Citrusfrugter, bær, tomater, syltede madprodukter, salatdressing, alkohol.

Smagsgivende stoffer: Organiske syrer: askorbinsyre, citronsyre, eddikesyre.

Effekten på krop og sind:

 • Stimulerer appetitten og forbedrer fordøjelsen (men kan være irriterende for dem, der lider af halsbrand).
 • Balancerer vata.
 • Øger kapha og pitta dosha.    
      

LÆS MERE OM DEN SURE SMAG

Ayurveda og den sure smag – findes hovedsageligt i frugt, gærede fødevarer (som yoghurt) og organiske syrer for eksempel oxalsyre (findes bl.a. i te, rabarber og spinat), der er giftig og ikke bør spises i store mængder. Den sure smag ligner den søde, bortset fra at ayurveda klassificerer surt som varmt og sødt som koldt. Ild er det fremherskende element i sure fødevarer, hvorfor pitta typer bør hold igen med den sure smag.

Den sure smag fremmer spytsekretionen, som er det første skridt i fordøjelsesprocessen og virker generelt udrensende og stimulerer appetitten. Den er også svedfremmende på grund af den varmeproducerende kvalitet. For meget af den sure smag, som især pitta og kapha typer skal være opmærksom på, giver øget tørst, øger kropstemperaturen og kan give brændende fornemmelser i hals, bryst og hjerte.

En af de foretrukne sure fødevarer, der anvendes i Indien er tamarind. Denne bruges som en chutney, juice eller en pasta og er ofte brugt imod alkoholisme. Hos os bruger vi mere syrlige fødevarer som hyben, citrusfrugter, bær, tomater og syltede madvarer.

SALT (ild/vand)

Madkilder: Salt, soyasauce, saltet kød, fisk.

Smagsgivende stoffer: Mineralske salte.

Effekten på krop og sind:

 • Skærper appetitten og får andre smage til at smage bedre.
 • Balancerer vata.
 • For meget salt øger kapha og pitta elementerne.

LÆS MERE OM DEN SALTE SMAG

Den salte smag hæver smagen af alle de andre. Salt virker beroligende for nervøse mennesker, hjælper fordøjelse og cirkulation. Salt påvirker også spytsekretionen, fortynder slim og åbner for blokerede kanaler. For meget salt forårsager dog sammentrækning og kan føre til en generel svækkelse: rynker, for meget syre, højt blodtryk, urenheder i blodet, kløe og brændende fornemmelser, betændelse i lymfeknuder, gigt, hjertesygdomme, impotens, løse tænder o.a.

Salt er tung, varm og skarp og derfor god for de kolde, lette og tørre vata typer. Skarpheden stimulerer appetitten, ændrer konsistensen af spyt og blødgør maden. Selvom ayurveda mener, at salt er varmt, er den også brandslukkende med sin evne til at binde væsker. Salt hjælper med at løsne tættere materialer, der har tendens til at tilstoppe kroppens vitale organer og kanaler. I tilstrækkeligt høje doser kan opkastninger fremprovokeres.

Det er indlysende, at indtagelse af salt bør begrænses, når man tørstig. Det er heller ikke godt, når der er hudsygdomme, løse tænder eller tegn på for tidlig ældning.

Den ayurvediske lære opstod i en tid, hvor, når der tænkes salt, menes mineralske salte, havsalt og basiske fødevarer ofte rige på andre spormineraler. Når vi nu spiser forarbejdede, de-vitaliseret og kemisk ændrede fødevarer kræves ofte ekstra salt og ketchup for at få spytkirtlerne i gang og for at tilfredsstille smagsløgene. Spiser du friskt og sundt, så vil dit saltindtag automatisk modereres.

SKARP (ild/luft)

Madkilder: Peberfrugter, chili, løg, hvidløg, cayenne, sort peber, kryddernelliker, ingefær, sennep, salsa.

Smagsgivende stoffer: Olier.

Effekten på krop og sind:

 • Fremmer svedeture og rydder sinuspassagerne.
 • Balancerer kapha dosha.
 • Et stort indtag irriterer vata og pitta doshaer.

LÆS MERE OM DEN SKARPE SMAG

Smagen kommer fra de æteriske olier i urter og krydderier, som stimulerer appetitten og hjælper os med at absorbere fødevarer. Skarpe og krydrede fødevarer er lette, varmende og udtørrende. Giver en prikkende fornemmelse på tungen, som fremmer spytafsondring, men på grund af deres udtørrende virkning skal de også anvendes lidt forsigtigt af vata typer. Pitta typer, der allerede er skarpe og varme, skal desuden holde igen med denne smag. Kapha kan dog fint drage fordel af brugen af krydderier, der sætter gang i indre udrensning.

Varme krydderier bruges til at dræne bihulerne, mod kolesterol, tilstoppede arterier og til behandling af fedme og diabetes. Vi bruger relativt få varme krydderier i vores madlavning, og sjældent bruger vi krydderierne som lægemiddel. Mange bruger urter som timian, merian og oregano i saucer og salatdressinger, men ingefær, cayenne og sort peber kan også bruges mod en forkølelse. Ifølge ayurveda er ’våde lidelser’ en væsentlig årsag til dårligt helbred. Mennesker med for meget vand i kroppen har også tendens til for meget slim, kolesterol, ufordøjede fedtsyrer, samt overvægt. Krydderier kan afhjælpe mange problemer og bør overvejes af alle med for meget vand i kroppen og erstatte kager, is og andre søde fødevarer. Krydrede snacks som nødder er en god erstatning for chokolade og kan også reducere trangen til sukker og alkohol.

Udover at fremme fedtstofskiftet og reducere tendensen til arteriosklerose virker mange krydderier mod svamp og bakterier. De bidrager til at udslette småinfektioner, candida og tarmparasitter. De æteriske olier stimulerer også peristaltisk bevægelse i tarmene og støtter elimination.

Varmende krydderier er slankende og kan også tygges efter måltider, ligesom kardemomme eller fennikelfrø renser munden og giver frisk ånde. Så spis krydderier undtagen, når der er feber eller andre tegn på for meget ild og skær ned, når ganen er blevet for vant til krydderier og introducer langsomt og gradvist igen herefter. For mange krydderier øger ild og luft og symptomerne kan være svimmelhed, rysten, brændende fornemmelser i halsen, impotens, sår, og hæmorider.

BITTER (luft/æter)

Madkilder: Grønne bladgrøntsager, grønne og gule grøntsager, kål, selleri, broccoli, rosenkål, rabarber, kaffe.

Smagsgivende stoffer: Alkaloider eller glykosider.

Effekten på krop og sind:

 • Har en udrensende effekt på systemet.
 • Balancerer kapha og pitta.
 • Et overflødigt indtag øger vata og kan forsage fordøjelsesbesvær.

LÆS MERE OM DEN BITRE SMAG

Ayurveda og den bitre smag – bitre fødevarer øger luftelementet og reducerer de andre. De er lette, kolde og tørre og deres karakteristiske smag skyldes alkaloider (koffein, nikotin, etc.), bitterstoffer (f.eks berberin), og glycosider. Tørhed lindrer slim og betændelse. Den bitre smag er dominerende og kan let ’overdøve’ andre smage. Ifølge ayurveda reducerer smagen fedt, kød og marv, fremmer bedre cirkulation og virker slankende.

Af alle smagene er den bitre måske den mest benyttede i vores tradition for urtemedicin og brugt imod en lang række tilstande overvejende associeret med leveren, da bitre planter kan virke afgiftende. De er også nyttige mod for eksempel væskende sår, hudlidelser, feber, gulsot eller tab af appetit og virker bakteriedræbende og anti-inflammatoriske.

En af de mest udbredte bitre krydderier er gurkemeje, som giver den gule farve til karry. Koriander er et andet bittert krydderi, som virker virker kølende.

En overdreven indtagelse kan dog være skadelig og desuden er mange bitre planter giftige. Brug gerne bittert lejlighedsvis men ikke, hvis munden bliver for tør eller der er tegn på forstoppelse.

ASTRINGERENDE (luft/jord)

Madkilder: Linser, tørrede bønner, grønne æbler, drueskaller, blomkål, gurkemeje, tranebær, granatæbler, te, rødvin.

Smagsgivende stoffer: Garvesyrer.

Effekten på krop og sind:

 • Dræner kroppen for overskydende væsker og virker antiinflammatorisk
 • Balancerer kapha og pitta.
 • Et stort indtag øger vata.

LÆS MERE OM DEN ASTRINGERENDE SMAG

Den astringerende smag er måske den vanskeligste at beskrive. Det er en den sammensnerpende smag, som får munden til at trække sig sammen. Astringerende fødevarer er lette, kolde og tørre og dermed ligner de krydrede, bortset fra at de er kolde, hvor de krydrede fødevarer er varme. Tørhed reducerer vand og køligheden reducerer ild. Astringerende smag skyldes tilstedeværelsen af garvesyre.

Astringens er absorberende og farmaceutisk bruges astringerende urter mod blødninger eller diarré og er antiseptiske. Fødevarer, som er astringerende, kan mindske urinproduktionen, når der er overdreven tab af væske på grund af hyppig vandladning eller inkontinens.

Garvesyre er hovedsageligt nyttige til at reducere irritabilitet og derfor god for de fyrige pitta typer. Denne smag er et lettere bedøvelsesmiddel og derfor beroligende. Det kan bruges til at hjælpe med at kontrollere overdreven sved.
De mest kendte astringerende urter i Vesten er salvie og perikum, men også honning (som er både sød og astringerende). Ayurvediske læger advarer mod at blande honning med salt og fraråder generelt opvarmning honning.

Astringerende fødevarer bør undgås, hvor der er hjertesmerter, hæshed, forstoppelse, hæmorider, impotens eller lammelse.

AYURVEDA REJSER individuel eller med rejseleder
Autentisk ayurveda retreat i Sydindien

ALL INCLUSIVE AYURVEDA HOS SAROVARAM – selvhealing. omsorg. ro.

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Sarovaram v/Ashtamudi søen, nord for Trivandrum, Indien
Sarovaram er stedet for dig, der er klar til at trække stikket og give dig hen til traditionel ayurveda fortolket af en ung og moderne læge. De traditionelle dyder holdes i hævd her, hvor ro, selvhealing og afholdenhed er kodeord i din ayurveda rejse. Og den uberørte frodige grønne natur, […]
Fra21.800 kr.
Se detaljer
indien kadappuram ayurveda
Fuldkommen afslapning med ayurveda & yoga i Sydindien

ALL INCLUSIVE KADAPPURAM AYURVEDA

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Nattika Strand, nord for Kochi, Indien
Kadappuram er det perfekte sted til fuldkommen afslapning med ayurveda og yoga. Når dagens ayurveda behandling og yogaklasse er forbi, kan du gå lange ture på den jomfruelige Nattika strand, og spejde efter delfiner, der leger i brændingen.
Fra16.500 kr.
Se detaljer
ayurveda massage
Ayurveda i moderne kontekst – Kovalam Sydindien

AYURVEDA I KERALA HOS DR. UNNI – Intensivt. Effektivt. Kalari.

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
For snart tyve år siden lovede vi den ayurvediske læge Dr. Unni, at vi ville gøre ham verdensberømt i Danmark! Sammen har vi udbredt kendskabet til ayurveda og mange af vores gæster har nydt godt af Dr. Unnis ayurvediske udsyn, når han gæster os her i Danmark et par gange […]
Fra16.500 kr.
Se detaljer
Grace Tours ayurveda behandling
Den bedste julegave du kan gi' dig selv!

X-MAS AYURVEDA RETREAT HOS DR. UNNI – 26. dec. 2020 – 10. jan. 2021

16 dage
Tilgængelighed 26. dec. 2020 – 10. jan. 2021
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Giv dig selv den bedste julegave! Slip december måneds stress og jag, kom ned i gear ved Kovalam strand og få tilmed masseret julestegen væk. Et ’re-set’ med revitaliserende ayurveda på Dr. Unnis klinik, så du kan føle dig lettere - både fysisk og mentalt og dejlig indkvartering i smukke […]
Fra18.800 kr.
Se detaljer
Guddommelige oplevelser – kultur, natur & Ayurveda

NEPALS GAMLE SJÆL & AYURVEDA

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Kathmandu, Nepal
Det ældgamle kongerige Nepal har så meget at byde på, at du bliver mættet med indtryk og uforglemmelige oplevelser, både hvad angår kultur og natur. Denne tur kombineres desuden med seks dages ayurvedabehandlinger af høj kvalitet – med udsigt til tre af Himalayas mastodonter.
Fra20.200 kr.
Se detaljer
Ayurveda, fugleliv og frodig natur i Sydindien

ALL INCLUSIVE AYURVEDA PÅ OUR LAND

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Kerala Backwaters, syd for Kochi, Indien
Du ønsker en seriøs timeout. En pause til at komme ned i gear og stresse af. En tur til en øde ø, som kan blive dit særlige helle. Tag til Our Land og nyd revitaliserende ayurveda på en smuk og frodig tropisk ø midt mellem kanaler og grønne rismarker.
Fra18.900 kr.
Se detaljer
Indien ayurveda olie massage
Retreat i Indien – for dig der er presset på tiden!

AYURVEDA KICKSTART

11 dage
Tilgængelighed – hver dag hele året
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Det er okay, vi kender situationen, men nu er der håb for dig også. Vi har skabt en mini ayurvedarejse til Kovalam, der kun varer 10 dage. Turen er til dig, der har brug for et kickstart til ayurveda og vil danne dig et indtryk af, hvad Indiens gamle helbredelsessystem […]
Fra14.700 kr.
Se detaljer
Annette yoga retreat kovalam
GRUPPEREJSE – 21. nov. – 6. dec. 2020 med Annette Tzfanya

AYURVEDA & YOGA RETREAT – samvær. nærvær. velvære.

16 dage
Tilgængelighed – den 21. nov – 6. dec 2020
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Giv dig selv nogle skønne og berigende uger ved Kovalam strand i Sydindien sammen med andre nysgerrige yoga udøvere. Annette Tzfanya er rejseleder og giver kyndig og understøttende undervisning i yoga og meditation, og uanset om du er nybegynder eller øvet, kan du være med, da Annette tager højde for dit […]
Fra20.600 kr.
Se detaljer
Varanasi Indien Ganges
3 ugers fortryllelse & fordybelse

INDIEN OG NEPAL. De store religioner, klosterliv & ayurveda.

Varighed – 21 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Varanasi, Indien // Kathmandu, Nepal
Turen for jer der gerne vil fordybe jer, men også gerne vil opleve det hele. Udforsk Varanasi, hvor hinduismen intenst og naturligt smelter sammen med hverdagen og livet store øjeblikke. Bo med nonnerne i Kathmandu hvor kultur, historie og religion vælter ind over hinanden. Og find roen med yoga og […]
Fra28.800 kr.
Se detaljer
Begnas Lake Nepal
ALL INCLUSIVE retreat i Nepal – en lise for krop og sjæl

AYURVEDA I HIMALAYA. fredfyldt. revitalisering. harmoni.

Varighed – 18 dage
Tilgængelighed – Hele året, højsæson forår og efterår
Kathmandu, Nepal
En af Pokharas smukkeste søer er Begnas Lake, og her byder Nepal på ayurveda behandlinger af høj kvalitet med tre af Himalaya bjergenes højeste tinder som bagtæppe. Du får komplet afslapning og ayurveda på Begnas Lake Resort, der ligger bedårende på en bjergside med udsigt over floden.
Fra22.900 kr.
Se detaljer
kovalam dr unni agastyaa
Få mental styrke & overskud på din krops bundlinje

ALL INCLUSIVE AYURVEDA KUR-REJSE TIL SYDINDIEN, DR. UNNI

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Dynamisk retreat med effektive og individuelt tilpassede ayurveda kropsbehandlinger, sund kost og yoga! Tag hånd om din krop og sundhed ved at give dig mulighed for at finde mental styrke, motivation og overskud gennem 2 ugers ayurveda og yoga retreat.
Fra20.600 kr.
Se detaljer
backwaters
Oplev det bedste af Kerala Backwaters!

AYURVEDA RE-BOOT KRYDRET MED KULTUR OG NATUR I KERALA

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Kerala Backwaters, syd for Kochi, Indien
Kerala er udover sin frodige natur, fine strande og rige kultur, kendt for revitaliserende og forebyggende ayurveda. På denne rejse, vil vi gerne at du får det bedste af begge dele!
Fra16.900 kr.
Se detaljer