Efterår - vældig meget vata - Grace Tours

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

Efterår – vældig meget vata

Grace Tours > Artikler > Efterår – vældig meget vata

Selvom verden er af lave, så står solen op som den plejer og jorden er ikke blevet ramt af en meteor. Naturen går sin gang og det bliver mere bart derude for det er igen, igen blevet efterår.

Vi føler os lidt eksponeret, men det er også en transitionstid med muligheder, hvor vi kan komme ned og mærke en stille essens af væren og nyde enkeltheden.

Sæsonens energi er sprød, kølig, klar, let, tør, blæsende og uforudsigelig. Det er vata energien som dominerer og uanset din egen dosha konstitution, er det særligt nyttigt i denne sæson at være obs på at bringe balance i vata energien ved hjælp af varme og smørelse og ved at dyrke jordforbindelse og stabilitet.

Banker vata ubalancen på med følelser som angst, ensomhed, rastløshed, usikkerhed og forvirring? Driller fordøjelsen med oppustethed, har du overdreven tørst, uregelmæssig appetit eller vægttab? Eller er det blot irriterende småting som ‘bare’ lidt for tør hud eller hår, eksem, kolde hænder og fødder, svimmelhed og overfølsomhed over for høje lyde?

Det er så nu, du skal skifte de lette og afkølende sommerrutiner og spisevaner ud med mere varme, tyngde og regelmæssighed for at forblive jordnær i denne forblæste sæson.

 

 • Væk med de lette salater, rå grønsager og frugter og spis kun varm mad som grød, suppe og gryderetter.

 • Husk vand til hydrering. Drik lidt og henover hele dagen. Gerne stuetemperatur og glem alt om isterninger.

 • Fedt skal der til for grounding og jordforbindelse! Som tommelfingerregel 1 tsk ghee/ klaret smør pr.        portion – det vil holde dig smurt indvendigt i denne tørre sæson.

 • Nej tak til tørrede – og udtørrende – fødevarer som kiks, og undgå frosne eller kolde fødevarer.

 • Brug varmende krydderier som kanel, ingefær, gurkemeje, sort peber, spidskommen og kardemomme (- har du en pitta konstitution, er det her ikke et OK til at gå overboard med overdreven brug af peber 😊).

 • Sørg for at du spiser nok til at føle dig næret, men undgå at spise for meget, da det også vil forstyrre vata.      Spis lige til du får den der første, stille bøvs. Du har måske ikke lagt mærke til bøvsen, men den kommer altså hver gang, du lige præcis har spist nok – ikke for meget og ikke for lidt.

 • Regelmæssighed – regelmæssighed – regelmæssighed med regelmæssig søvn og regelmæssige måltider for at opretholde balance midt i sæsonens uregelmæssige energi.

 • Skærm dig mod kulde og blæst og hold varmen.

 • Træn langsomt og brug kun lidt over halvdelen af din fysiske kapacitet, når du styrketræner. I din yoga praksis kan du holde stillingen lidt længere og føl jordforbindelsen.

 • Vekselåndedrættet er særlig nyttig for dig  i efterårssæsonen.

Oktober som varsler vinteren ind.
Oktober med norden- og søndenvind
Oktober som pust fra et underbid.
Snart omstilles uret til vintertid.
Nu udskiftes skovenes garderober
Og træ-silhuetterne skriver: O K T O B E R.

Snart slutter tiden sin almanak.
Hvad er det der lyder som ordet tak?
Det er selve naturens aftenbøn
Naturen er kommet på efterløn.
Vinden kærtegner hestens manke.
Efterår, efterår eftertanke.

 • Fra Efterårsdigt af Johannes Møllehave

Seneste indlæg