Kapha “Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre” vand og jord

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

KAPHA

KAPHA – “JEG VIL SLET IKKE HAVE NOGET MED DET AT GØRE”

Kapha er væske og fast stof. Vand og jord danner ingen stabil blanding, og derfor kræves en eller anden form for energi eller kraft til at holde dem sammen. Kapha er denne kraft.

Kapha styrer kroppens vækst og vedligeholdelse og modvirker nedbrydning af kroppens celler og understøtter en stærk og bevægelig fysik og et godt immun system. Evnen til at få børn, til at føle lykke og til følelsesmæssig ro afhænger af en velfungerende kapha, der overordnet har en stabiliserende og nærende indflydelse på krop og sind. Et menneske domineret af kapha kan få sygdom i den øvre del af kroppen, f.eks. i åndedrætsorganerne, særligt i lungerne. Disse svagheder vil ofte vise sig i barndommen.

Kapha mennesker er robuste og kraftige. De er stærke og sunde og lever generelt længere. De er på alle måder lidt langsomme. De har ofte dybe bløde stemmer, og deres natur er stille og rolig. De knytter sig let til mennesker og ejendele. De er gode til hårdt fysisk arbejde, er gode til at fungere i sociale sammenhænge og til at tage sig af andre. De kan have tendens til fedme.

KAPHA DOSHA

Regulerer kroppens struktur: Det er det princip, der sammenholder cellerne og danner muskler, fedt, knogler og sener. Kaphas primære funktion er beskyttelse.

Kapha egenskaber: Tung, langsom, stabil, solid, kold, blød, fedtet

Fysiske kendetegn: Kapha typer er solidt bygget og har en fantastisk udholdenhed. Store, blide øjne, glat strålende hud og tykt hår er også vigtige kapha kendetegn. De, der fortrinsvis er kapha, sover godt og har god fordøjelse. Men når der ophober sig for meget Kapha, vil det kunne ses på vægtøgning, væskeophobning og allergier i kroppen. Når de er ude af balance, kan kapha typer blive overvægtige, sove for meget, og lide af astma, diabetes og depression.

Følelsesmæssige kendetegn: Kapha typer er af natur rolige, betænksomme og kærlige. De har en medfødt evne til at nyde livet, og trives godt med rutiner. Når de er afbalanceret, er kapha typer stærke, trofaste, tålmodige, stabile og forstående. Folk med for meget kapha har en tendens til at klamre sig til ting, arbejdspladser og forhold længe efter, det ikke er til gavn for dem. For meget kapha i sindet kommer til udtryk som modvilje mod forandring og som stædighed.

Når de står over for stress, er den typiske kapha reaktion “Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre.”

AFBALANCERING AF KAPHA DOSHA

Siden Kapha i sig selv er kold, tung og massiv, er nøglen til afbalancering af Kapha, stimulering. Kaphas har en tendens til at klamre sig til status quo og rutiner, så de har brug for at blive stimuleret med nye input, lyde og oplevelser.

Følg en fast daglig rutine, hvor du ideelt vågner før klokken 6 hver morgen. Undgå smålure i dagens løb.
Hold dig varm og undgå fugt. Kapha typer er specielt følsomme over for kulde og fugtige omgivelser, og de har godt af varmen. Brug tør varme, hvis du har tilstoppet næse (noget Kapha-typer ofte klager over). Det kan ofte være gavnligt at bruge en varmepude bag ryggen eller en lyslampe for brystet. Undgå at udsætte din næse, hals og lunger for kold vinterluft, hvis du ikke har det godt.
Giv din krop en daglig tørmassage for at fremme kredsløbet.
For at forebygge næsetilstopning er den ayurvediske netikande en effektiv metode til udrensning af næsen.
Ryd op omkring dig. For at undgå, at rodet ophober sig i dit hjem, på kontoret, i bilen eller i andre fysiske områder, skal du jævnligt sortere ud i det og give de ting væk, du ved, du aldrig får brug for.
Lær jævnligt noget nyt eller gør noget på en anden måde, end du plejer. Det kan for eksempel være at tage en anden rute til arbejde.
Få motion jævnligt – helst hver dag. Dette er den bedste måde at undgå at stagnere. Fokus på at opbygge udholdenhed og få pulsen op. Vælg mest løb, cykling, roning, styrketræning, dans til energigivende rytmisk musik og konkurrencesport.
Brug varme stimulerende aromaer, herunder nelliker, kamfer, kanel, eukalyptus, enebær og merian.
Vælg farver, der er varme og stærke, herunder gul, orange og rød.

KAPHA DOSHA KOSTVEJLEDNING

Kapha er i reglen den største af kropstyperne. Rent fysisk har de brede hofter/skuldre, tykt, let krøllet hår og god fysisk udholdenhed. Mentalt har kapha typer en tendens til at lære langsomt, men de har fantastiske hukommelser. Følelsesmæssigt har de en tendens til at være meget trofaste, stabile og pålidelige – i et forhold kaldes de ofte “klippen”.

Når de er ude af balance, har kapha mennesker en tendens til tilstoppede bihuler, dårligt kredsløb og en træg fordøjelse, der nemt kan føre til fedme. For at bekæmpe de tilstoppede bihuler kan kapha typer føje hvidløg til deres kost eller tage hvidløg som kosttilskud. Som hjælp til at forbedre kredsløbet kan du foretage en stimulerende kropsmassage kaldet garshana, der udføres med handsker af råsilke – du kan bruge en loofah svamp i stedet. Massage hjælper dig til at slippe af med ekstra vandvægt og er en naturlig kur for appelsinhud. For at øge fordøjelsen kan kapha personer bruge det urtebaserede kosttilskud guggul, som er en plante i nær familie med myrra. Dosen af guggul er som regel mellem 75 og 150 mg om dagen. Motion er også af afgørende betydning for at holde kapha personer i balance. Hvis du har en kapha kropstype, er du nødt til at komme ud for at bevæge dig.

Hvad kosten angår, bør kapha personer skære så meget som muligt ned på olie/fedtstoffer, søde sager og salt på grund af deres træge fordøjelse. I stedet bør de fokusere på at lave mad med masser af krydderier og spise store mænger grøntsager og fiberrige fødevarer såsom bælgfrugter.

Fordi Kapha er tung, fedtet og kold, bør man vælge madvarer, der er lette, tørre, eller varme. Madvarer med skarp, bitter og sammensnerpende smag er mest velegnede til at berolige Kapha. Begræns fødevarer med sød, sur og salt smag.
Anbefalinger for Kapha dosha:

Prøv en flydende fastekur en gang om ugen, hvor du kun indtager friske grøntsager og frugtsafter og pureret grøntsagssuppe.
Nedsæt indtaget af mælkeprodukter, der har en tendens til at forøge Kapha. Du kan bruge små mængder ghee, skummetmælk og let yoghurt.
Honning er det sødemiddel, der siges at berolige Kapha bedst. Andre sødemidler bør undgås, fordi de forøger Kapha dosha og bidrager til problemer som tilstoppede bihuler, allergier, forkølelser og dvaskhed. Hvis du tager en spiseskefuld eller to (men ikke mere) rå honning hver dag, bidrager det til at frigive ekstra Kapha. Du skal ikke bruge honning i madlavningen.
Hvis du drikker varm ingefær te mellem måltiderne bidrager det til at stimulere kaphas fordøjelse, der sommetider kan være langsom, og skærpe sløve smagsløg. Drik 2 til 3 kopper ingefær te om dagen.
Alle bønner er sunde for Kapha typer, undtaget sojabønner og sojabaserede madvarer, såsom tofu, som skal spises i begrænset omfang.
Vælg lette frugter, såsom æbler, pærer, granatæbler, tranebær og abrikoser. Begræns tungere frugter, såsom bananer, avocadoer, ananas, appelsiner, ferskner, kokosnødder, meloner, dadler og figener.
Stort set anbefales alle grøntsager, men begræns indtaget af søde og syrlige grøntsager, såsom søde kartofler, tomater og zucchini.
Alle krydderier bortset fra salt virker beroligende for Kapha. Brug frit stærke krydderier, såsom peber, cayennepeber, sennepsfrø og ingefær i din kost.
Begræns indtaget af alle nødder og kerner. Vælg græskarkerner og solsikkekerner.
For ikke-vegetarer er frisk, økologisk lyst kyllingekød, kalkun, æg og fisk acceptable. Begræns indtaget af rødt kød.
Kapha kost bør være livlig og sprængfyldt af energi, så den kan bidrage til at sætte gang i fordøjelsen og stofskiftet. Spis dit største måltid til frokost og et mindre måltid til aftensmad. Tag dig mindst 3 timer til at fordøje maden, før du går i seng.
Fedtstoffer og olier: Brug små mængder ekstra jomfru olivenolie, ghee, mandelolie, majsolie, solsikkeolie, sennepsolie eller tidselolie.
Kornsorter: Vælg byg, majs, hirse, boghvede, rug. Nedsæt indtaget af havre, ris og hvede.

DE TO ANDRE 

Pitta dosha – hvad har du gjort galt?
Vata dosha – hvad har jeg gjort galt?

SE ALLE VORES AYURVEDA REJSER HER

Ganesh

Vær først til at få information om vores events, ayurveda og fantastiske rejser

HUSK at bekræfte din tilmelding til nyhedsbrev i den mail du modtager om lidt... så hold øje med din indbakke eller tjek din spam folder!

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores privatlivspolitik.