Pitta - “Hvad har du gjort galt?” Pitta er varme og fugtighed.Vand og ild

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

PITTA

PITTA – “HVAD HAR DU GJORT GALT?”

Pitta er varme og fugtighed. Vand og ild kan ikke blandes, for det ene vil udslette det andet, medmindre der er en kraft såsom syre, der både er ild og vand og derfor kan holde dem sammen. Pitta er denne kraft.

Pitta styrer fordøjelse og stofskifte og omsætter al den energi, vi får ind i kroppen gennem mad, vand og luft, den regulerer kroppens temperatur, sult, tørst, frygt, vrede og seksuelt begær. Psykologisk er pitta ansvarlig for mod og viljekraft og vores evne til at fordøje alt inkl. viden.

Et menneske, der er domineret af pitta, vil være disponeret for sygdomme i mave/tarmsystemet og for stofskiftesygdomme, især midt i livet.

Pitta mennesker er ofte almindelige af bygning med god blodcirkulation og varme i kroppen. De har et skarpt blik, og ansigtstrækkene kan være lidt kantede. De har tendens til hurtigt at få gråt hår. De har middel styrke og arbejdsevne men bliver hurtigt ophidsede og irriterede, hvis noget går dem imod. De er hurtige i opfattelsen, intelligente og indsigtsfulde. De er ofte meget vidende inden for deres eget felt, fødte ledere og ofte velhavende og ansete.

PITTA DOSHA

Regulerer: fordøjelsen, stofskiftet og energiproduktionen. Funktionen af pitta er først og fremmest forvandling.

Pitta egenskaber: Hed, lys, intens, gennemtrængende, stærk, skarp, syrlig. De, der fortrinsvis har pitta energi, har en ilter natur, der giver sig til kende i både krop og sind.

Fysiske kendetegn: Pitta typer har som regel gennemsnitlig størrelse og vægt. De har sommetider rødt hår, men skaldethed og tyndt hår er også almindeligt for pitta typen. De har en fantastisk fordøjelse, hvilket sommetider giver dem grund til at tro, at de kan spise hvad som helst. De har en varm kropstemperatur, sover generelt stabilt og har en stærk sexlyst. Når pitta typer er i balance, har de blank hud, perfekt fordøjelse, energi i lange baner og en god appetit. Når de er ude af balance, kan pitta typer lide af hududslæt, brændende fornemmelser, mavesår, for høj kropstemperatur, halsbrand og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Pitta typer er meget intellektuelle og har en fantastisk evne til at koncentrere sig. Når de er i balance, er de gode til at tage beslutninger, og er gode lærere og foredragsholdere. De er præcise, vittige, direkte og ofte bramfrie. Pitta typer, der er ude af balance, kan være hidsige, kritiske og diskussionslystne. De vil gerne have ret.

Når pitta typer bliver for stressede, er deres typiske reaktion “Hvad har du gjort galt?”

AFBALANCERING AF PITTA DOSHA

Vi lever i en kultur, der i den grad er præget af pitta-energi, som kan ses som vores iver efter at præstere, blive bedre, udvikle os og få succes. Det er der jo ikke noget galt i, vi skal dog være opmærksomme på ikke at overarbejde og brænde ud. Kodeordene for pitta-balance er work/life balance. Her følger nogle generelle råd til hertil:

Pitta er hed, skarp, sur, stærk og gennemtrængende. For at afbalancere Pitta, skal man vælge ting, der er afkølende, søde og stabiliserende.
Hav en god balance mellem hvile og aktivitet, dyrk tid til dig selv hver dag. Sørg for ikke at skabe unødvendige tidspres for dig selv.
Spring ikke måltider over og vent ikke med at spise, til du er hundesulten. Vælg fødevarer, der er søde, bitre og sammensnerpende. Vælg nedkølende fødevarer, såsom agurker, koriander og søde frugter.
Tilbring jævnligt tid i naturen. Gå ture i skove og langs vand. Hav planter og friske blomster i dit hjem eller på kontoret. Gå tur i måneskinnet.
Få motion jævnligt, men vælg en form, der virker kølende – både fysisk og mentalt. Det kan svømning, skisport eller vandring i smukke omgivelser. Det kan også være holdsport, hvor der er fokus på det legende og sociale mere end konkurrence-elementet.
Giv dig selv en daglig oliemassage ved hjælp af køligere olier, såsom kokos- eller olivenolie.
Vælg køligere farver til dit tøj og miljø, såsom blåt, grønt og sølv.
Grin mange gange hver dag!
Vælg aromaer, der er kølende og søde. Sandeltræ, rose, jasmin, mynte, lavendel, fennikel og kamille kan anbefales.

PITTA DOSHA KOSTVEJLEDNING

Pitta personer har som regel mellemstor legemsbygning. Rent fysisk har de god muskelstyrke. De har tendenser til altid at have det varmt, blive tidligt gråhårede eller skaldede, være rødmossede og være heldige nok til at have høje energiniveauer og have god fordøjelse. De kan for det meste spise næsten, hvad som helst. Mentalt er de yderst intelligente, målrettede og ambitiøse mennesker. Følelsesmæssigt brænder de for livet, har en tendens til at være perfektionister og kan let blive irriterede.

Når de er ude af balance, kan pitta typer opleve overdreven vrede, lide af betændelsessygdomme (såsom inflammation i led, akne og udslæt), komme ud for fordøjelsesproblemer (såsom sure opstød, diarré og mavesår) og blive overstressede arbejdsnarkomaner. For at afhjælpe betændelse kan pitta typer give sig selv en hurtig massage med kokosolie på hovedbunden og fødderne i 5 minutter, før de går i brusebad. For at forebygge fordøjelsesproblemer kan de drikke en blanding af ⅔ dl. aloe vera juice og 1¼ dl. granatæblejuice om morgenen på tom mave. Som hjælp til at ”tage brodden af” på arbejdet og bekæmpe stress for disse arbejderbier, bør de spise en teskefuld rosenbladsgele – det kan tages alene eller på ristet brød. Rosenbladsgeleen er sød og beroligende.

Hvad deres kost angår, skal pitta typer undgå stærke krydderier, alkohol, kaffe, eddike og sure fødevarer, såsom citrus og tomater. I stedet er det gavnligt for dem at spise søde, saftige frugter, såsom mangoer og meloner, samt vælge masser af afkølende grøntsager med højt vandindhold, såsom agurker, grønkål og salat, i deres kost.

Siden for meget Pitta overopheder sindet og kroppen, skal man fortrinsvis vælge kølige fødevarer og væsker. Fødevarer med sød, bitter og sammensnerpende smag er bedst. Skær ned på fødevarer, der er stærke, salte og sure.
Anbefalinger for Pitta dosha:

Mejeriprodukter kan være nyttige i afbalanceringen af Pittas hede – vælg mælk, smør og ghee. Sure, gærede produkter, såsom yoghurt, creme fraiche og ost bør bruges i små mængder, da sure smagsstoffer forøger Pitta. Ghee (klaret smør) kan anbefales.
Alle sødemidler må bruges med måde, undtagen sirup og honning.
Oliven-, solsikke- og kokosolier er de bedste olier til at berolige Pitta. Brug mindre sesam-, mandel-, og majsolie, der er mere varmende.
Hvede, ris, byg og havre er de bedste kornsorter til at reducere Pitta. Spis mindre majs, rug, hirse og brune ris.
Det anbefales at spise søde frugter, såsom vindrue, melon, kirsebær, kokosnød, avocado, mango, granatæble, helt moden ananas, appelsin og blomme. Begræns indtaget af sure frugter, såsom grapefrugt, abrikoser og bær.
Foretrukne grøntsager er asparges, agurker, kartofler, søde kartofler, grønne bladgrøntsager, græskar, broccoli, blomkål, bladselleri, okra, salat, grønne bønner, og zucchini. Skær ned på tomater, stærke peberfrugter, gulerødder, rødbeder, aubergine, løg, hvidløg, radiser og spinat.
Pitta typer skal bruge krydderier, der virker beroligende og afkølende. Disse omfatter koriander, kardemomme, safran og fennikel. Stærkere krydderier, såsom ingefær, spidskommen, sort peber, bukkehorn, nelliker, salt og sennepsfrø bør bruges sparsomt. Meget stærke krydderier, såsom chilipeber og cayennepeber skal helst undgås. Tyg på fennikelfrø efter måltiderne for at nedkøle mavesyren.
For ikke-vegetarer er kylling, fasan og kalkun at foretrække. Oksekød, fisk og skaldyr og æg øger Pitta og bør begrænses.

DE TO ANDRE

Kapha dosha – jeg vil slet ikke have noget med det at gøre!
Vata dosha – hvad har jeg gjort galt?

SE ALLE VORES AYURVEDA REJSER HER

Ganesh

Vær først til at få information om vores events, ayurveda og fantastiske rejser

HUSK at bekræfte din tilmelding til nyhedsbrev i den mail du modtager om lidt... så hold øje med din indbakke eller tjek din spam folder!

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores privatlivspolitik.