Pitta - “Hvad har du gjort galt?” Pitta er varme og fugtighed.Vand og ild

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

PITTA

- “Hvad har du gjort galt?”
Pitta – “Hvad har du gjort galt?”

Pitta er varme og fugtighed.
Vand og ild kan ikke blandes, for det ene vil udslette det andet, medmindre der er en kraft såsom syre, der både er ild og vand og derfor kan holde dem sammen. Pitta er denne kraft.

Pitta styrer fordøjelse og stofskifte. Pitta omsætter al den energi, vi får ind i kroppen gennem mad, vand og luft, den regulerer kroppens temperatur, sult, tørst, frygt, vrede og seksuelt begær. Psykologisk er pitta ansvarlig for mod og viljekraft og vores evne til at ”fordøje” viden.

Et menneske, der er domineret af pitta, vil være disponeret for sygdomme i mave/tarmsystemet og for stofskiftesygdomme, især midt i livet.

Pittamennesker er ofte almindelige af bygning med god blodcirkulation og varme i kroppen. De har et skarpt blik, og ansigtstrækkene kan være lidt kantede. De har tendens til hurtigt at få gråt hår. De har middel styrke og arbejdsevne men bliver hurtigt ophidsede og irriterede, hvis noget går dem imod. De er hurtige i opfattelsen, intelligente og indsigtsfulde. De er ofte meget vidende inden for deres eget felt, fødte ledere og ofte velhavende og ansete.

 

Pitta dosha

Regulerer: fordøjelsen, stofskiftet og energiproduktionen. Funktionen af pitta er først og fremmest forvandling.

Pitta egenskaber: Hed, lys, intens, gennemtrængende, stærk, skarp, syrlig. De, der fortrinsvis har pitta energi, har en ilter natur, der giver sig til kende i både krop og sind.

Fysiske kendetegn: Pitta typer har som regel gennemsnitlig størrelse og vægt. De har sommetider rødt hår, men skaldethed og tyndt hår er også almindeligt for pitta typen. De har en fantastisk fordøjelse, hvilket sommetider giver dem grund til at tro, at de kan spise hvad som helst. De har en varm kropstemperatur, sover generelt stabilt og har en stærk sexlyst. Når pitta typer er i balance, har de blank hud, perfekt fordøjelse, energi i lange baner og en god appetit. Når de er ude af balance, kan pitta typer lide af hududslæt, brændende fornemmelser, mavesår, for høj kropstemperatur, halsbrand og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Pitta typer er meget intellektuelle og har en fantastisk evne til at koncentrere sig. Når de er i balance, er de gode til at tage beslutninger, og er gode lærere og foredragsholdere. De er præcise, vittige, direkte og ofte bramfrie. Pitta typer, der er ude af balance, kan være hidsige, kritiske og diskussionslystne. De vil gerne have ret.

Når pitta typer bliver for stressede, er deres typiske reaktion “Hvad har du gjort galt?”

Afbalancering af Pitta dosha

Vi lever i en kultur, der i den grad er præget af pitta-energi, som kan ses som vores iver efter at præstere, blive bedre, udvikle os og få succes. Det er der jo ikke noget galt i, vi skal dog være opmærksomme på ikke at overarbejde og brænde ud. Kodeordene for pitta-balance er work/life balance. Her følger nogle generelle råd til hertil:

Pitta er hed, skarp, sur, stærk og gennemtrængende. For at afbalancere Pitta, skal man vælge ting, der er afkølende, søde og stabiliserende.
Hav en god balance mellem hvile og aktivitet, dyrk tid til dig selv hver dag. Sørg for ikke at skabe unødvendige tidspres for dig selv.
Spring ikke måltider over og vent ikke med at spise, til du er hundesulten. Vælg fødevarer, der er søde, bitre og sammensnerpende. Vælg nedkølende fødevarer, såsom agurker, koriander og søde frugter.
Tilbring jævnligt tid i naturen. Gå ture i skove og langs vand. Hav planter og friske blomster i dit hjem eller på kontoret. Gå tur i måneskinnet.
Få motion jævnligt, men vælg en form, der virker kølende – både fysisk og mentalt. Det kan svømning, skisport eller vandring i smukke omgivelser. Det kan også være holdsport, hvor der er fokus på det legende og sociale mere end konkurrence-elementet.
Giv dig selv en daglig oliemassage ved hjælp af køligere olier, såsom kokos- eller olivenolie.
Vælg køligere farver til dit tøj og miljø, såsom blåt, grønt og sølv.
Grin mange gange hver dag!
Vælg aromaer, der er kølende og søde. Sandeltræ, rose, jasmin, mynte, lavendel, fennikel og kamille kan anbefales.

Pitta dosha kostvejledning

Pitta personer har som regel mellemstor legemsbygning. Rent fysisk har de god muskelstyrke. De har tendenser til altid at have det varmt, blive tidligt gråhårede eller skaldede, være rødmossede og være heldige nok til at have høje energiniveauer og have god fordøjelse. De kan for det meste spise næsten, hvad som helst. Mentalt er de yderst intelligente, målrettede og ambitiøse mennesker. Følelsesmæssigt brænder de for livet, har en tendens til at være perfektionister og kan let blive irriterede.

Når de er ude af balance, kan pitta typer opleve overdreven vrede, lide af betændelsessygdomme (såsom inflammation i led, akne og udslæt), komme ud for fordøjelsesproblemer (såsom sure opstød, diarré og mavesår) og blive overstressede arbejdsnarkomaner. For at afhjælpe betændelse kan pitta typer give sig selv en hurtig massage med kokosolie på hovedbunden og fødderne i 5 minutter, før de går i brusebad. For at forebygge fordøjelsesproblemer kan de drikke en blanding af ⅔ dl. aloe vera juice og 1¼ dl. granatæblejuice om morgenen på tom mave. Som hjælp til at ”tage brodden af” på arbejdet og bekæmpe stress for disse arbejderbier, bør de spise en teskefuld rosenbladsgele – det kan tages alene eller på ristet brød. Rosenbladsgeleen er sød og beroligende.

Hvad deres kost angår, skal pitta typer undgå stærke krydderier, alkohol, kaffe, eddike og sure fødevarer, såsom citrus og tomater. I stedet er det gavnligt for dem at spise søde, saftige frugter, såsom mangoer og meloner, samt vælge masser af afkølende grøntsager med højt vandindhold, såsom agurker, grønkål og salat, i deres kost.

Siden for meget Pitta overopheder sindet og kroppen, skal man fortrinsvis vælge kølige fødevarer og væsker. Fødevarer med sød, bitter og sammensnerpende smag er bedst. Skær ned på fødevarer, der er stærke, salte og sure.
Anbefalinger for Pitta dosha:

Mejeriprodukter kan være nyttige i afbalanceringen af Pittas hede – vælg mælk, smør og ghee. Sure, gærede produkter, såsom yoghurt, creme fraiche og ost bør bruges i små mængder, da sure smagsstoffer forøger Pitta. Ghee (klaret smør) kan anbefales.
Alle sødemidler må bruges med måde, undtagen sirup og honning.
Oliven-, solsikke- og kokosolier er de bedste olier til at berolige Pitta. Brug mindre sesam-, mandel-, og majsolie, der er mere varmende.
Hvede, ris, byg og havre er de bedste kornsorter til at reducere Pitta. Spis mindre majs, rug, hirse og brune ris.
Det anbefales at spise søde frugter, såsom vindrue, melon, kirsebær, kokosnød, avocado, mango, granatæble, helt moden ananas, appelsin og blomme. Begræns indtaget af sure frugter, såsom grapefrugt, abrikoser og bær.
Foretrukne grøntsager er asparges, agurker, kartofler, søde kartofler, grønne bladgrøntsager, græskar, broccoli, blomkål, bladselleri, okra, salat, grønne bønner, og zucchini. Skær ned på tomater, stærke peberfrugter, gulerødder, rødbeder, aubergine, løg, hvidløg, radiser og spinat.
Pitta typer skal bruge krydderier, der virker beroligende og afkølende. Disse omfatter koriander, kardemomme, safran og fennikel. Stærkere krydderier, såsom ingefær, spidskommen, sort peber, bukkehorn, nelliker, salt og sennepsfrø bør bruges sparsomt. Meget stærke krydderier, såsom chilipeber og cayennepeber skal helst undgås. Tyg på fennikelfrø efter måltiderne for at nedkøle mavesyren.
For ikke-vegetarer er kylling, fasan og kalkun at foretrække. Oksekød, fisk og skaldyr og æg øger Pitta og bør begrænses.

AYURVEDA REJSER individuel eller med rejseleder
backwaters
Oplev det bedste af Kerala Backwaters!

AYURVEDA RE-BOOT KRYDRET MED KULTUR OG NATUR I KERALA

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Kerala Backwaters, syd for Kochi, Indien
Kerala er udover sin frodige natur, fine strande og rige kultur, kendt for revitaliserende og forebyggende ayurveda. På denne rejse, vil vi gerne at du får det bedste af begge dele!
Fra16.900 kr.
Se detaljer
Prittwi Agastyaa Kovalam Indien udsigt
GRUPPEREJSE. Lærerigt ayurveda & yoga retreat i Sydindien

ALL INCLUSIVE AYURVEDISK YOGA RETREAT MED STINE BRINK

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – den 6. – 21. marts 2021
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Er du klar til en rejse, der kommer til at vare langt mere end 2 uger i Indien? Stine Brinks mangeårige erfaring og videns tunge baggrund, giver denne rejse en ekstra dimension, og der bliver taget hånd om dig, før, under og efter rejsen. Før dine 2 ugers yoga og […]
Fra22.900 kr.
Se detaljer
kovalam dr unni agastyaa
Få mental styrke & overskud på din krops bundlinje

ALL INCLUSIVE AYURVEDA KUR-REJSE TIL SYDINDIEN, DR. UNNI

Varighed – 16 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Agastyaa v/Dr. Unni, Kovalam Strand, syd for Trivandrum, Indien
Dynamisk retreat med effektive og individuelt tilpassede ayurveda kropsbehandlinger, sund kost og yoga! Tag hånd om din krop og sundhed ved at give dig mulighed for at finde mental styrke, motivation og overskud gennem 2 ugers ayurveda og yoga retreat.
Fra20.900 kr.
Se detaljer
Begnas Lake Nepal
ALL INCLUSIVE retreat i Nepal – en lise for krop og sjæl

AYURVEDA I HIMALAYA. fredfyldt. revitalisering. harmoni.

Varighed – 18 dage
Tilgængelighed – Hele året, højsæson forår og efterår
Kathmandu, Nepal
En af Pokharas smukkeste søer er Begnas Lake, og her byder Nepal på ayurveda behandlinger af høj kvalitet med tre af Himalaya bjergenes højeste tinder som bagtæppe. Du får komplet afslapning og ayurveda på Begnas Lake Resort, der ligger bedårende på en bjergside med udsigt over floden.
Fra22.900 kr.
Se detaljer
Varanasi Indien Ganges
3 ugers fortryllelse & fordybelse

INDIEN OG NEPAL. De store religioner, klosterliv & ayurveda.

Varighed – 21 dage
Tilgængelighed – Året rundt
Varanasi, Indien // Kathmandu, Nepal
Turen for jer der gerne vil fordybe jer, men også gerne vil opleve det hele. Udforsk Varanasi, hvor hinduismen intenst og naturligt smelter sammen med hverdagen og livet store øjeblikke. Bo med nonnerne i Kathmandu hvor kultur, historie og religion vælter ind over hinanden. Og find roen med yoga og […]
Fra28.800 kr.
Se detaljer