Vata - “Hvad har jeg gjort galt?” Vata er luft og rum.

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

logind

Opret konto

Når du har oprettet en konto, kan du spore din betalingsstatus, følge bekræftelsen, og du kan også vurdere rejsen, når du er færdig med turen.
Brugernavn*
Adgangskode*
Bekræft adgangskode*
Navn*
Efternavn*
Email*
Telefon*
Land*
*Oprettelse af en konto betyder, at du er okay med vores Terms of Service and servicevilkår og fortrolighedserklæring.

Already a member?

logind

VATA

VATA – “HVAD HAR JEG GJORT GALT?”

Vata er luft og æter (rum). Primært luft som har brug for rum at bevæge sig i. For meget eller for lidt rum skaber problemer og for lidt eller for stor tæthed. Vata er den kraft, som afbalancerer de to elementer luft og rum.

Vata styrer al bevægelse i kroppen og kroppens automatiske funktioner såsom åndedræt, kredsløb og dermed hjertet. Det styrer også hjernens højere funktioner og rygraden, dvs. nervesystemet og styrer al mental aktivitet – perception og tanker. Opstår der ubalance, vil vata-dominerede mennesker ofte være disponeret for neurologiske sygdomme og i alderdommen særligt for motoriske sygdomme.

Vatamennesker er ofte høje og tynde og ikke så stærke og udholdende. De er derfor ikke egnet til hårdt fysisk arbejde. De er skrøbelige både af krop og sind. De er mindre modstandsdygtige over for sygdomme og ydre påvirkninger f.eks. vejrpåvirkninger som kulde og varme. De er nervøse og sensitive og ikke særligt stabile. Men de er meget kreative, entusiastiske, hurtige og impulsive.

VATA DOSHA

Vata egenskaber: Kold, let, tør, uregelmæssig, grov, bevægelig, hurtig, foranderlig.
Med en dominerende vata dosha er personligheden kendetegnet af bevægelse og forandring. De vil have en tendens til altid at være på farten og er energiske og kreative. Med vata i balance er de livlige og entusiastiske og har samtidig en slank krop.

Fysiske kendetegn: Vata mennesker er som regel spinkelt og let bygget og meget adræt. Energien kommer i bølger, og de vil sandsynligvis opleve pludselige anfald af træthed. Vata typer har som regel tør hud og hår, kolde hænder og fødder. De sover let og kan have et følsomt fordøjelsessystem. Når vata dosha kommer ud af balance, giver det sig udtryk i kroppen som vægttab, forstoppelse, forhøjet blodtryk, leddegigt, svaghed, rastløshed og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Vata typer elsker spænding og nye oplevelser. De bliver let følelsesladet og kede af det, men de er også hurtige til at tilgive. Når vata typer er afbalanceret, er de energiske, kreative og fleksible. De er også initiativtagere og meget snakkesalige. Når de er ude af balance, har de en tendens til at være bekymrede og ængstelige, og de lider ofte af søvnløshed.

Når de føler sig overvældet eller stressede er deres reaktion, “Hvad har jeg gjort galt?”

VATA DOSHA KOSTVEJLEDNING

Vata dosha har en tendens til at være den slankeste af de tre kropstyper. Vata typer kan faktisk have svært ved at tage på i vægt. Rent fysisk er vata typer tynde med fremtrædende knoglestruktur, de har en tendens til altid at fryse. De har tør hud og tørt hår, og så har de meget lidt muskeltonus. Mentalt lærer de hurtigt og glemmer hurtigt, nyder forandring og er meget kreative. Følelsesmæssigt bliver vata typer let ophidsede, de er ivrige, men kan hurtigt blive ængstelige.

Når de er ude af balance, kan vata typer have dårlig fordøjelse med masser af luft i maven og forstoppelse. De kan have tørre luftveje i næsen og bliver nemt forkølede om efteråret og vinteren. De kan også nemt komme til at lide af søvnløshed og træthed. For at hjælpe med fordøjelsen findes der et urtebaseret kosttilskud, Triphala, som er en gave fra himlen for folk med uafbalanceret vata. For at forebygge tørre luftveje i næsen og få bugt med forkølelser kan vata typer bruge en næsespray med sesamolie – man sprøjter bare 1-2 sprøjt i hvert næsebor om morgenen. For at få bugt med søvnløshed er det yderst vigtigt at have en fast rutine, hvilket vata typer selvfølgelig har en tendens til ikke at have. Alligevel bør du altid vågne på samme tidspunkt, spise frokost på samme tidspunkt og gå i seng på samme tidspunkt. Desuden vil vata typer have gavn af en varm, krydret mælkedrik ved sengetid.

De kostmæssige anbefalinger for vata typer er at undgå tørre/knasende fødevarer, kulsyreholdige drikke og kolde/rå grøntsager. Deres ideelle kost består af varme, tilberedte, suppeagtige fødevarer, kogte kornsorter, nødder, tilberedte grøntsager og varm mælk. Også ghee, som er klaret smør, er specielt godt for vata typer.

Ifølge ayurveda er det vigtigt at spise fødevarer, der har en afbalancerende virkning på den dominerende dosha, eller den dosha, der evt. er i ubalance. Ayurveda fortæller os, at modsætninger balancerer hinanden. Fordi Vata virker udtørrende, afkølende og let, skal du vælge fødevarer, som modsat har et rigt fedtindhold, er varme eller tunge. De bedste smage til at berolige Vata er søde, salte og sure. Begræns fødevarer, der er stærke, bitre eller syrlige.

Anbefalinger for vata dosha:

For at afbalancere letheden ved Vata, skal man spise større portioner uden at forspise sig.
Alle sødemidler beroliger Vata og må indtages i moderat omfang.
Fedtstoffer og olier gavner fordøjelsessystemet og bidrager til at reducere Vata.
Alle lette mejeriprodukter anbefales. Mælk er lettere at fordøje, når den er lunken eller opvarmet.
Ris og hvede er de bedste kornsorter til at afbalancere Vata. Begræns mængden af byg, majs, hirse, boghvede og rug.
Vælg søde, tunge frugter, såsom bananer, avocadoer, mangoer, abrikoser, blommer, bær, kokosnødder, figner, grapefrugter, appelsiner, citroner, meloner, papaja, ferskner, ananas, rabarber, kiwi, dadler, nektariner og tørret frugt.
Spis færre tørre eller lette frugter, såsom æbler, tranebær, pærer og granatæbler. For at lette fordøjelsen er det bedst at spise frugt lettere tilberedt eller sauteret eller at spise dem for sig selv.
Tilberedte grøntsager er bedst. Rå grøntsager bør indtages så lidt som muligt. Vælg asparges, rødbeder og gulerødder. Andre grøntsager på spises med måde, hvis de er tilberedt i ghee eller ekstra jomfru olivenolie, herunder ærter, broccoli, blomkål, zucchini og søde kartofler.
Spirer og kål har en tendens til at give luft i maven og bør undgås så vidt muligt.
Mejeriprodukter beroliger Vata. For bedst mulig fordøjelse, skal du koge mælken, inden du drikker den, og indtage den, mens den er varm.
Krydderier, der beroliger Vata, omfatter kardemomme, spidskommen, ingefær, kanel, salt, nelliker, sennepsfrø, basilikum, dyvelsdræk, koriander, fennikel, oregano, salvie, estragon, timian og sort peber.
Alle typer af nødder anbefales.
Bælgplanter/ bønner kan opildne Vata, så begræns indtaget af dem, bortset fra tofu og mung bean dahl.
Ikke-vegetarer kan spise frisk, økologisk kylling, kalkun, fisk og skaldyr og æg.

Bemærk: Sæt naturlige kornsorter og tunge, saftige frugter og grøntsager i højsædet. Begræns søde sager så meget som muligt og brug lette mejeriprodukter. Tilbered fødevarer for at lette fordøjelsen.

AFBALANCERING AF VATA DOSHA

Hvis din Vata energi kommer ud af balance, vil dit aktivitetsniveau komme ud af kontrol. Dine tanker vil arbejde på højtryk, og det kan bidrage til bekymring og søvnløshed. Måske begynder du at springe måltider over, hvilket resulterer i utilsigtet vægttab, og din fordøjelse kan blive uregelmæssig med meget luft i maven. Hvis du oplever disse tidlige symptomer på, at din Vata er ude af balance, så sæt farten ned, tag dig tid til at meditere, spis regelmæssige måltider og gå tidligere i seng. En regelmæssig livsstil bidrager til at få Vata typer ned på jorden, så de ikke svæver helt oppe i skyerne.

* Vata er kold, let, uregelmæssig, tør, og altid i forandring. For at afbalancere Vata, skal du foretage valg, der bringer varme, stabilitet og kontinuitet i dit liv. Forsøg at komme i seng før kl. 22 og stå op før kl. 6, og spis dine måltider på faste tidspunkter.

* Undgå at komme til at fryse. Gå med tøj nok og sørg for, at dit tøj passer til årstiden. Tag noget på hovedet, når det er koldt.

* Giv dig selv en daglig abhyanga massage med varmere, tungere olier, såsom sesam- og mandelolie.

* Du kan have perioder med meget energi, men bliver også let træt. Let motion, der forbedrer balance og fleksibilitet, er bedst for Vata kropstyper. Pas på ikke at presse dig selv for hårdt og at overskride grænserne for din energi. Gavnlige aktiviteter for Vata typer omfatter yoga, Qi Gong, Tai Chi, spadsereture, korte vandreture, let cykling, let tennis, golf og dans.

* Giv dig selv en digital timeout dagligt. Mange med vata natur er bange for at gå glip af noget, men bliver stresset af at være konstant ‘online’.

* Frisk ingefærrod er gavnlig, idet den både varmer og styrker fordøjelsen, og kan bruges ofte. I køligere vejr kan du drikke ingefær-te hele dagen igennem.

* Sørg for at have god tid til toiletbesøg, og drik gerne et stort glas lunkent vand (evt. med citron) hver morgen, så du har jævnlig afføring hver dag.

* Vælg fredfyldt, beroligende musik.

* Det er meget beroligende og balancerende for vata, at modtage massage og berøring.

* Vælg varme farver til dit tøj og dine omgivelser.

* Vælg aromaer, der er søde, tunge og varme. Eksempler er ting som basilikum, laurbær, kanel, citrus, nelliker, røgelse, lavendel, fyr, salvie og vanilje.

DE TO ANDRE 

Pitta dosha – hvad har du gjort galt?
Kapha dosha – jeg vil slet ikke have noget med det at gøre!

SE ALLE VORES AYURVEDA REJSER

Ganesh

Vær først til at få information om vores events, ayurveda og fantastiske rejser

HUSK at bekræfte din tilmelding til nyhedsbrev i den mail du modtager om lidt... så hold øje med din indbakke eller tjek din spam folder!

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores privatlivspolitik.