Ayurveda behandling kan være foryngende, da behandlingerne er med til at revitalisere kroppens celler. Så uanset om du ønsker forebyggelse med en foryngelseskur (rejuvenation) eller få genopbygget kroppen til større balance kan et ayurvedisk behandlingsforløb hjælpe dig godt på vej.
Panchakarma er et system udviklet i ayurveda for tusinder af år siden med det formål at afgifte kroppen, styrke immunsystemet, og genoprette balance og velvære – det vil sige at optimere det enkelte menneskes fysiske og mentale velfærd og samtidig forebygge mod fremtidige sygdomstilfælde. Et væsentligt element i ayurveda behandling er klassifikationen af patienten i forhold til visse fysiologiske grundtyper (dosha’erne), der i det ayurvediske system besidder særlige kropslige og mentale kendetegn. Denne inddeling foregår hovedsagelig på baggrund af almene konsultationer og samtaler med den ayurvediske læge, som dernæst ordinerer et behandlingsforløb specifikt til den pågældende person.
Et ayurvedisk behandlingsforløb tager mellem 7-42 dage. Vores anbefaling er minimum 2-3 uger, selv om du kan få nogle gode resultater på kortere tid. Forløbet følger en nøje planlagt opskrift i flere trin: Blødgørelse, udrensning og genopbygning af kroppen.
Forberedelse hjemmefra
Ayurveda er en helhedsbehandling, som inddrager alt, hvad det enkelte menneske bærer med sig. Det kan derfor være en god ide at lave en liste over eventuelle alvorligere skader og skavanker gennem tiderne. (Nogle har man måske for længst glemt, fordi de er overståede). Den information kan være en hjælp for klinikken, når de tilrettelægger dit program.
Modtagelse og start
En ayurvedisk læge spørger dig om sundhedsmæssige udfordringer, ønsker til behandlingen, eventuelle allergier, operationer osv. Lægen lægger på baggrund af dine informationer en plan for netop din behandling.
Daglig massage og andre behandlinger – tilpasset til den enkelte
De fleste får hver dag som det første en massage. Det er en helkropsmassage, hvor massøren enten bruger sine hænder eller fødder til at stryge og bearbejde din krop efter et særligt mønster. Med den berøring kan han eller hun læse kroppen, mærke spændinger med mere. Dernæst følger forskellige kropsbehandlinger. Behandlingerne varierer alt efter behov eller skavanker. Fra ansigtsmassage til et lille dampbad. Nakke-problemer kan fx blive behandlet med et blidt rislende nakkebad med medicinske urter. Næsebad gives typisk mod hovedpiner, mens synkroniseret tørmassage med bl.a. gurkemejepulver kan være gavnligt til fx vægttab. Under behandlingerne har du ikke noget tøj på.
Efter dagens behandlinger
Når dagens behandlinger er afsluttet efter ca. 2-2,5 timer, får du en lunghi/sarong på. Har du fået oliebehandling, er det en god ide at vente med bad og tøjskift en time. På den måde kan de medicinske urter i olien nå at virke. Direkte sol skal så vidt muligt undgås. Nogle steder giver de behandlinger lige efter massagen, andre steder foretrækker de, at du har formiddags- og eftermiddagsbehandlinger.
Kommunikation med behandlere og læger
Lægerne spørger dagligt kort til din tilstand, toiletbesøg og reaktioner. De får altid feedback fra behandlerne efter gårsdagens ayurveda behandlinger, og dagens behandling justeres hvis nødvendigt ud fra dette. For nogle betyder dette skiftende behandlinger hen over ugen, mens andre skønnes at have behov for det samme.
Der er til dagligt ikke lagt op til udførlig kommunikation om behandlingerne, men hvis du har spørgsmål eller er i tvivl, så spørg endelig. Forvent at få et indblik i kroppen set fra et ayurvedisk synspunkt.
Udrensning i flere trin
Ifølge ayurveda er udrensning af ophobede giftstoffer i kroppen nødvendig før balance kan blive genskabt i det enkelte menneske. Balance er afgørende for at komme skavanker til livs og for at undgå fremtidige sygdomme. Mange kropsbehandlinger medvirker på hver deres måde til at forskellige affaldsstoffer føres ned i tarmsystemet og kan blive frigivet. Trinnet “Purification” tilføjes efter nogle dage. Du får et lavement, og efter endt udtømning kan du spise skånekost for maven. Næste dag fortsætter behandlingerne: fodmassage, tørmassage, osv. Nogle dage afsluttes de med yderligere udrensning af tyktarmen i form af lavementer, som kaldes vasti. De små olielavementer gives af behandlerne selv efter dagens sidste massage.
Større lavementer administreres af en læge. De kan bestå både af olie og af urtebaserede væsker – alt efter ens behov. Der er over 100 forskellige at vælge imellem. Det kan føles lidt som et indre varmt bad. De fleste oplever lidt mavekramper, der som regel hurtigt er overstået. Nogle oplever en stor fornemmelse af klarhed efter lavementerne. For andre kan det være en god begyndelse på daglige toiletbesøg, hvis det har været en udfordring.
Op- og nedture under behandlingerne
De fleste oplever mange forskellige følelser strømme frem i løbet af ayurveda kuren fra gråd til stærk glæde. Det er helt almindeligt. For nogle kan de mange massageberøringer bringe glemte følelser frem – fx hvis man har skader fra operationer og ulykker. For andre kan det være en overvindelse bare at tillade sig selv at nyde behandlingerne, hvis man er vant til at sætte sig selv i anden række. Der kan være ren eufori i at opdage, at en skavank flytter sig en lille smule eller meget. Der er ligeså mange reaktioner, som der er mennesker. Giv plads til dette – og også lidt alene tid og eftertænksomhed fx på værelsesterrassen eller under en parasol på stranden. Eller gå en dejlig tur i solnedgangen.
Pas på med at sammenligne din ayurveda behandling og/eller reaktioner med andre. Husk, at der ikke er nogen “rigtig” reaktion på behandlingen. Tårer er ikke bedre end forløsende latter og omvendt. Din oplevelse er unik og skal have sin helt egen plads.
Alle ayurveda behandlinger udbydes ikke nødvendigvis hos alle behandlere og kan variere lidt. Behandlingerne bliver tilpasset den enkelte og ændres, som behandlingen skrider frem, og kroppen begynder at reagere positivt.
Abhyanga
Massage med olie baseret på lægeurter. Massøren bruger hænderne. Velgørende og afslappende behandling. Gavner blod- og lymfecirkulation, god mod ledsmerter.
Chavutti Uzhichill
Massage med olie baseret på lægeurter. En dybdegående helkropsmassage, hvor terapeuten bruger fødderne til at massere med. Terapeuten holder i et reb og lader fødderne bevæge sig i forskellige mønstre over hele klientens krop, og kan dermed opnå en dyb massage, der afhjælper spændinger i kroppen, muskel- og led problemer.
Kizhi
Ayurveda behandling, hvor poser med specifikke lægeurter opvarmes i lægeurtebaseret olie og presses mod kroppen samtidig med en blid massage. God mod arthritis, betændelsestilstande og stivhed i kroppen.
Dhara
Lægeurtebaseret olie eller kærnemælk (Thakradhara) hældes i en uafbrudt lind strøm udover legemsdele. Det er mest almindeligt at bruge dhara behandlingen på panden, og kaldes da Shirodhara, der er særdeles effektiv mod stress, søvnløshed, migræne, hudproblemer og hormonel ubalance.
Kadivasthi
En ayurveda behandling hvor varm olie hældes på et område af rygsøjlen, der holdes inde af en ring lavet af en urtebaseret dej. Behandlingen reducerer smerte og betændelsestilstande, udrenser og forbedrer blodcirkulationen omkring rygsøjlen – der hvor der er brug for det for eksempel lænden eller nakken.
Pizhichill (oliebad)
Lunken olie påføres hele kroppen i en rytmisk massage. Meget forfriskende. Virker beroligende på nervesystemet og hjælper mod stress.
Svedana
Denne dampbehandling giver kroppen mulighed for at svede ophobede giftstoffer ud. Behandlingen afhjælper også muskel- og ledsmerter og giver huden en smuk glød.
Udvartanam
Massage med lægeurtebaseret pudder, der stimulerer nervesystemet, øger blodcirkulationen og fjerner fedt. Gavnlig hvis man vil tabe sig.
Vasti
Lægeurtebaseret lavement i kombination med indtagelse af urtete, honning, mineralsalte etc. Meget effektiv mod alle nervøst betingede lidelser og fordøjelsesproblemer.
Nasyam
Lægeurtebaseret væske, der hældes gennem næsen for at rense bihulerne. Effektiv ikke blot mod bihulebetændelse, men også migræne og andre former for hovedpine.
Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepterer du vores privatlivspolitik.